Hyreskontrakt

Hyreskontrakt

Det är viktigt att upprätta ett hyresavtal när du hyr en lägenhet eller ett rum. Framförallt därför att om ni inte kommer överens om något är det mycket lättare att bevisa vad ni har kommit överens om när det är nedskrivet. Nedan har vi mallar för hyreskontrakt, samt information som kan vara bra att ha med säg när man skriver eller tolkar ett kontrakt.

SVE/ENG Andrahandskontrakt / Sublease apartment

SVE/ENG Skador och brister i lägenheten / Defects and damages in the room/apartment

SVE/ENG Möbel- och inventarieförteckning / List of furniture and fittings

SVE/ENG Städschema / Cleaning schedule

Oavsett vad du har för kontraktstyp ska detta alltid finnas med i kontraktet:

Kontaktuppgifter till både hyresgäst och hyresvärd.

Längden på hyresperioden samt regler om uppsägning.

Den exakta adressen för rummet/lägenheten. Den gemensamma ytterdörren har ett nummer, som gäller för varje rum, och varje rum har ett unikt rumsnummer/bokstav. Det kan se ut så här: Uppsalavägen 20 B, lgh 1101

Den exakta storleken på boendet i kvadratmeter.

Hur mycket månadshyran är, när det ska betalas, om det finns en depositionsavgift samt hur och när den kommer betalas tillbaka till dig.

Om badrummet/kök är delat eller om du har egen.

Om el, värme, vatten och/eller Internet-anslutning ingår i hyran, och om inte hur detta ska betalas.

En lista över vilka möbler (om det är en möblerad bostad) som finns på inflyttningsdagen, liksom en förteckning över skador/defekter.

Uppsägningstider

Om hyrestiden exempelvis har bestämts till ett år kan förstahandshyresgästen inte bryta kontraktet i förtid om han/hon vill flytta hem igen. En andrahandshyresgäst kan alltid komma ur hyreskontraktet med tre månaders varsel. Vidare är förstahandshyresgästen enligt lag alltid bunden av tre månaders uppsägningstid när man har ett tillsvidareavtal eller bestämd hyrestid överstigande tre månader.

Uppsägning av hyresavtal

Avtal måste sägas upp för att upphöra att gälla, såväl när avtalet löper tills vidare som när man har en bestämd hyrestid och hyresgästen sammantaget disponerat över lägenheten mer än nio månader.
Ett rekommenderat brev där det klart och tydligt står från vilket datum uppsägningen gäller och undertecknat och daterad är bäst. Det är till exempel svårt att bevisa att ett e-mail mottagits.

När börjar uppsägningen gälla?
Om uppsägningstiden är tre månader och uppsägningen anländer till andrahandshyresgästen (eller till hyresvärden om det är hyresgästen som säger upp kontraktet) så är det tre månaderna från nästa kalendermånads start. Alltså tre månader plus de dagar som är kvar i månaden. Detta gäller för uthyrning av hyresrätter samt för uthyrning av rum i hyresrätt. 

Exempel

Om hyresavtalet sägs upp den 12 augusti, upphör det att gälla den 30 november.

För att undvika missförstånd och otrevligheter vid utflytt är det bra att gå igenom skicket på det rum eller den lägenhet som ska hyras ut. 

 

 

 

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?