Juridisk rådgivning

Studentboet samarbetar med HUS, Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder, för att kunna erbjuda juridisk hjälp till studenter som råkat i knipa eller har frågor gällande sitt boende eller avtal. Har du frågor av det enklare slaget kan vi hjälpa till att svara på dem, men är det mer kluriga frågor, av juridisk typ, tar vi hjälp av HUS. Hjälpen är kostnadsfri för dig som student. 

För privatpersoner som vill hyra ut ett rum eller en lägenhet och har frågor av enklare natur kan vi också hjälpa till att svara dessa. Om inte det hjälper så har vi nedan listat några organisationer och föreningar som kan vara behjälpliga i olika frågor kring uthyrning.  

Vill du veta mer om vad svensk lag säger finns relevanta länkar under Dokument och Länkar.

 

För dig som hyr ut bostad

Hyresrättsinnehavare kan alltid vända sig till Hyresgästföreningen.

Bostadsrättsinnehavare kan vända sig till Fastighetsägarna eller till HSB, beroende på var bostadsrättsföreningen är medlem. Är föreningen inte medlem i någon organisation kan man ändå alltid ta kontakt med någon av de större organisationerna, t.ex. de som nämns ovan.

Om du är i en konflikt och den inte går att lösa parterna emellan kan du också vända dig till Kronofogden eller till Hyresnämnden. Det är alltid att föredra att man kommer överens med varandra men det är inte alltid detta är möjligt. 

Hyresnämnden

Om det uppstår en tvist mellan en hyresgäst och hyresvärd eller mellan en bostadsrättsförening och en bostadsrättsinnehavare, och parterna inte själva lyckas komma överens, så kan hyresnämnden medla i tvisten. Det kan till exempel handla om tvister om hyresvillkor, överlåtelser eller krav på ersättning för skador i en lägenhet eller för bristfällig flyttstädning av en lägenhet.

Kronofogden

Kronofogden är en myndighet med en opartisk roll. Deras uppdrag är att skapa balans mellan den som ska ha betalt och den som ska betala. Det är kronofogdens uppgift att hjälpa den som inte har fått betalt, men uppgiften innefattar också att se till att den som har en skuld får stöd och vägledning för att reda ut sin situation. 

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?